Jag och Anton
På förmiddagen åkte Anna till Högheden. Det är andra gången hon får sova borta utan mej och Johan och det är första gången som hon är i Högheden utan vare sej Anton, jag eller Johan och dessutom ska hon sova borta i två nätter. Så det är lite spännande. Det känns faktiskt över förväntan. Trodde jag skulle bryta ihop över att lämna iväg min lilla tjej. Men icket. Undra om det är en förbjuden känsla att känna som jag gör? Jag menar, Såklart Älskar jag mina barn över allt på hela jorden - skulle inte ens tveka att offra mitt liv för dem (om det skulle behövas). Men ibland kan det vara skönt att få avlastning och bara koncentrera sej till 100% på bara ena barnet och dessutom få sova två nätter helt ostört - vilken lyx! För att inte tala om att få gå på toa när jag har behov och inte vänta tills Anna tillåter mej och dessutom få stänga toadörren. Det är SMÅBARNSFÖRÄLDRARLYX! Men jag antar att det blir värre ikväll, precis innan jag går och lägger mej.. då brukar jag alltid gå och stoppa om mina små, då är det en säng som kommer vara tom. Det gäller att hålla sej i gång så man inte behöver tänka så mycket på henne - det är just därför nätterna är värst utan barnen.
Den här bilden är tagen i natten som var. Anna vaknade vid 00:30 och var på ett strålande humör. Det var inte svårt att bli smittad av hennes glada skratt och söta leende. Dessutom såg hon så himla kul ut när hon skakade spjälsängsgaller.
Jag och Anton gick till Coop efter att Anna åkt iväg. Det var himla kul att dra honom på pulkan och köra så galet som möjligt, för desto skumpigare färd, desto mer skrattade Anton de mest hjärtliga skrattet. Helt underbart! Förrutopm popcornen som vi ska ha till våran fredagsmyskväll ikväll så köpte jag ingredienser till surdeg. Det är ungefär ett år sedan jag provade baka bröd för första gången i mitt liv och sedan dess blev jag fast. Det är så himla roligt och för att inte tala om hur gott det är med nygräddade varma bröd med smör och ost! Man kanske skulle sadla om till bagare? I alla fall; nu är det dags att ta mitt brödbak till högre nivå. Jag hade tänkt prova på att baka bröd av surdeg. Har hittat ett recept jag tror ska vara ett bra "nybörjarsurdegsbröd". I skrivande stund har jag ett annat bröd på jäsning, bara ett enkelt vitt vallmobröd. Tror Johan och Anton kommer älska det här brödet då de inte är lika förtjusta i nötiga bröd med massor av frön - som jag lätt faller för. Jag hittade recepten i en bok jag lånade på biblioteket igår; Bröd från Brunkebergs bageri.
Mjuka Vallmobröd
12 portionsbröd
500 gram |
|
mjölk 3%, (5 dl) |
60 gram |
|
jäst |
900 gram |
|
vetemjöl |
50 gram |
|
smör, rumstempererat |
25 gram |
|
socker, (2 msk) |
25 gram |
|
havssalt, (0.25 dl) |
|
|
vallmofrön, till garnering |
1. Blanda alla ingredienser och arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter eller för hand minst dubbelt så länge. Degen ska vara ganska styv. Låt den vila i bunken i 30 minuter.
2. Dela degen i tolv delar och rulla varje del till 15 cm långa bröd. Spraya dem lätt med vatten och rulla eller doppa dem i vallmofrön.
3. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa 1–1 1/2 timme i rumstemperatur.
4. Sätt ugnen på 200 grader.
5. Grädda bröden i ca 10 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna.
Nu har degen jäst klart och jag ska be Anton hjälpa mej att baka ut. Det här kommer bli kul!! Ha en trevlig fredagskväll så hörs vi snart igen!
Klart att ni ska njuta av att vara barnlediga i bland. Det mår alla bra av. Glada och nöjda barn som kommer hem till utvilade glada föräldrar.