Måndag
Åter måndag, men det känns ändå rätt skönt att få tillbaka rutiner efter helgens kalasande.
Idag har jag hunnit med (förrutom långpromenad med barnen) att baka riktigt goda frukostbullar! Jag fick receptet av min storasyster som bjöd på dessa till lördagsfrukosten. De påminner i smaken om brödet Fröig bortsett från att dessa har en smula mer tuggmotstånd. Varken Johan eller Anton verkade uppskatta dessa - men vad gör de, desto mer till mej! Ännu ett plus är att de får igång min ibland mycket tröga mage - nu vet ni det också.
Grova frukostbullar
Ca 18-20 stycken.
Ugn: 225 grader
Tidsåtgång: 2h 15 min.
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1 msk olivolja
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 msk salt
2 dl havrekli
3 dl dinkelmjöl
7 dl vetemjöl
1½ dl torkade aprikoser, grovhackade
1 dl hasselnötter, grovhackade
1 ägg, uppvispat
Solros- eller pumpafrön
Gör så här:
· Rör ut jästen med ljummet vatten, ca 37 grader, i en bunke eller degblandare.
· Tillsätt olja, frön, salt, havrekli och mjöl.
· Arbeta degen tills den är smidig. 7-10 minuter för hand eller ca 5 minuter med maskin.
· Tillsätt aprikoser och nötter mot slutet.
· Jäs under bakduk minst en timme.
· Dela degen i två delar och forma den till två längder. Skär varje längd i ca 10 bitar.
· Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
· Pensla med ägg och vänd bitar i solros- eller pumpafrön.
· Jäs bullarna 30-40 minuter.
· Sätt ugnen på 225 grader.
· Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
· Låt svalna på galler utan bakduk.
· Nybakade med lite philadelphiaost blir en riktig höjdare.
Bara för en liten stund sedan kom Anton med en teckning till mej. "Som vanligt" påstår han sej ha ritat en gubbe men till skillnad från förrut så ÄR detta en gubbe!! Antons första riktiga gubbe!! En stolt mor är just vad jag är. Utveckling och framsteg är underbart att se.
"En Arg Gubbe" made by Anton Roos 09-09-07
Vilken underbar gubbe han ritat:)
URL: http://Elinastenberg,blogg.se